Voci pentru România

Autor: Ionela Doboş

 Ştefan Cibian este din Alba Iulia şi Făgăraș și a terminat recent doctoratul în Ştiințe Politice – Relații Internaționale la Universitatea Central-Europeană. Teza lui de doctorat s-a axat pe eșecul statului și al procesului de dezvoltare în Africa Sub-sahariană, cu un studiu de caz pe asistența pentru dezvoltare oferită de Uniunea Europeană. Anterior doctoratului, Ștefan a obținut masteratul în Politici Publice și licența în Ştiințe Politice și Drept. Ștefan a lucrat pentru Comisia Europeană la Bruxelles și în Senegal, a predat la Budapesta și Cluj și este co-inițiator și membru fondator al Societății Globale a Tinerilor Profesioniști Români (GRASP) și al Asociației Române pentru Cooperare și Dezvoltare Internațională (ARCADIA).

 Care este motivul pentru care ai decis să îţi continui studiile  în politologie  în afara ţării?


Am studiat în Statele Unite pentru un an, când eram la liceu. Acea experiență mi-a oferit pentru prima dată posibilitatea de a mă conecta la o altă cultură. M-a fascinat și încă mă fascinează diferențele culturale. Astfel, la terminarea liceului îmi doream ca fiecare din cei patru ani de facultate să fie petrecuți într-o țară diferită. În cei 12 ani de studii universitare am studiat și lucrat în șapte țări: Austria, Belgia, România, Senegal, Slovenia, Statele Unite și Ungaria.

Pe lângă acest interes pentru înțelegerea unor culturi diferite, alte câteva aspecte m-au determinat să merg să studiez în străinătate – în primul rând dorința de a avea experiența mai multor sisteme universitare. Apoi, interesul pentru o zonă care nu este studiată în România, Africa Sub-sahariană. Și, de asemenea, impactul benefic pe care astfel de experiențe îl au asupra formării personale și profesionale.

Am fost şi sunt foarte mulțumit de educația pe care am primit-o la Departamentul de Științe Politice de la Universitatea Babeș-Bolayi. Datorită calității acestui departament, lucru pe care îl văd ca pe o excepție în peisajul universitar românesc (cel puțin partea de științe sociale), am putut să mă descurc excelent oriunde am mers. Astfel, am avut experiențe foarte bune și am dorit să continui; actualmente am terminat doctoratul și una din direcțiile de carieră care mă interesează este aceea de a rămâne în mediul universitar.

Citește tot interviul aici.

 

[facebook]

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Contact

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you.

Sending
© 2017, All Rights Reserved. Global Romanian Society of Young Professionals (GRASP). All ideas, service marks, trademarks and registered items are the sole and exclusive property of GRASP unless otherwise noted. All rights are reserved.

Log in with your credentials

Forgot your details?