RIUF

Cât te costă să studiezi în străinătate?

Costurile de trai reprezintă o preocupare pentru părinții copiilor care vor pleca la studii în străinătate. Pe lângă taxa de școlarizare, se adaugă și costurile chiriei, costuri pentru mâncare sau pentru activități din timpul liber. Bugetele au fost calculate de către studenți din Marea Britanie, Olanda, Suedia și Danemarca. Informații suplimentare despre taxele de școlarizare, oportunități de finanțare și costurile de trai pentru studiul în străinătate pot fi găsite la RIUF, Romanian International University Fair, pe 17-18 martie la București, pe 20 martie la Timișoara și pe 22 martie la Iași.

Cazarea
Una dintre principalele griji ale unui student care va studia în străinătate este unde va locui. Fie că trăiește în cămin sau într-o cameră închiriată, valorile sunt diferite, în funcție de țară, oraș sau tipul camerei. În Marea Britanie, de exemplu, chiria variază între 250 și 500 de lire pe lună (aproximativ 300-600 euro), în funcție de oraș, în timp ce în Suedia o cameră pentru studenți valorează 3250 SEK (în jur de 370 de euro). În Olanda chiria privată poate să ajungă și până la 800 de euro, iar în Danemarca închirierea unei camere poate costa de la 2200 DDK (aproape 250 de euro) până la 4000 DDK (în jur de 550 de euro). De cele mai multe ori, internetul și alte utilități sunt incluse în plata chiriei.

Alimentația
Locul secund în ceea ce privește ponderea din totalul de cheltuieli este ocupat de costurile cu mâncarea. Aici pot fi alocate sume cuprinse între 300 și 700 de euro, în funcție de țară și mod de viață. Majoritatea studenților care merg la studii în străinătate preferă să cumpere produse alimentare din supermarketuri care oferă prețuri mici (cum ar fi Lidl sau Aldi) și să-și prepare singuri mâncarea. În Olanda, o porție de mâncare la cantină costă între 4 și 5 euro, iar cei care își gătesc cheltuie în jur de 30 euro/săptămână. În Danemarca, studenții suportă costuri de 200-500 DKK/săptămână (30-70 euro), în Suedia de aproximativ 90 euro/lună, iar în Marea Britanie de circa 100 lire (120 euro).

Transport și timp liber
Dacă distanța către facultate este mare, transportul va fi o altă preocupare. În Danemarca, un abonament lunar costă 300 DDK (40 de euro), iar un bilet valabil pentru două zone – 12 DDK (în jur de 2 euro). În Suedia abonamentul pentru transport este un pic mai scump – 400 SEK (în jur de 46 de euro) și are aproape aceeași valoare ca în Marea Britanie, unde acesta costă 40 de lire (aproape 47 de euro). Cheltuielile pentru transport pot fi însă reduse prin folosirea bicicletei, care este închiriată cu aproximativ 30 DDK (4 euro) în Danemarca sau cumpărată cu circa 40 de lire (50 de euro) în Marea Britanie. Petrecerea timpului liber, unde sunt incluse excursiile și ieșirile în oraș implică sume ce pot atinge și 100 de lire pe lună în Marea Britanie (aproximativ 16 euro), conform cu stilul de viață individual.
Există o serie de oportunități de finanțare care pot fi descoperite la RIUF. De exemplu, CITY College-International Faculty of the University of Sheffield oferă 60 de burse cu 50% reducere din taxele de învățământ, 30 pentru programele de Bachelor și 30 pentru programele de master pentru tinerii din România care vor merge la studii în Thessaloniki în anul de studiu 2012-2013. University of Sheffield a fost desemnată Universitatea Anului de către Times Higher Education și va participa anul acesta la RIUF București. University of Sheffield va fi prezentă la târg prin intermediul facultății sale internaționale City College din Sallonic-Grecia.
La RIUF, participanții vor primi mai multe detalii despre taxe de școlarizare pentru studiul în străinătate, despre învățământul gratuit din Danemarca și Suedia sau despre împrumuturile guvernamentale din Marea Britanie și Olanda. Ei pot să afle toți pașii necesari procesului de admitere în cadrul secțiunii Admission Info Point. De asemenea, cei care vor să plece la studii în străinătate în anul școlar 2012-2013 pot afla pe loc dacă au fost admiși. Detalii și informații suplimentare pe site.

Mai multe detalii despre târg se găsesc pe www.riuf.ro.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Contact

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you.

Sending
© 2017, All Rights Reserved. Global Romanian Society of Young Professionals (GRASP). All ideas, service marks, trademarks and registered items are the sole and exclusive property of GRASP unless otherwise noted. All rights are reserved.

Log in with your credentials

Forgot your details?