Generația start‑up

 

Money Express

de Diana Drinceanu

Un business lansat într‑o perioadă dificilă pentru economie poate fi cea mai bună decizie pe care o poate lua un antreprenor.

Ar putea părea cea mai neinspirată idee să începi o afacere într‑o perioadă economică dificilă. Dar acesta poate fi, de fapt, momentul ideal pentru un start‑up. Lista companiilor de succes lansate în plină criză este lungă și diversificată. Hyatt, General Motors, Disney, CNN și Burger King sunt doar câteva exemple de succes inițiate în perioade similare celei de acum. Un studiu realizat în 2009 arăta că mai mult de jumătate din companiile din Fortune 500 au debutat în recesiune sau în perioade de scădere și nu neapărat pentru că fondatorii lor nu mai aveau locuri de muncă. Dar mai ales pentru că aceștia au identificat nevoile unei piețe și le‑au acoperit.
„Să identifici acea nevoie, indiferent dacă în IT, servicii financiare sau ospitalitate, este cheia către un business de succes, fără să conteze climatul economic în care pui pe picioare o nouă afacere“, spunea, într‑o declarație anterioară, Florin Talpeș, fondatorul BitDefender, una dintre cele mai de succes afaceri românești de export (antivirusul este distribuit în peste 100 de țări) și cel mai cunoscut brand tehnologic autohton. În anii ’90, antreprenorul a pus pe picioare compania de software de securitate Softwin alături de soția sa, Măriuca Talpeș, cu un capital de start de 200 de dolari.

În aceeași perioadă, investiția într‑un business din IT&C de peste Ocean era și de o sută de ori mai mare. Chiar dacă nu a debutat într‑o perioadă de criză, familia Talpeș a intrat în afaceri când pentru România noțiunile capitalism și antreprenoriat erau mai mult niște termeni într‑un dicționar. Iar exemplul lui Florin Talpeș nu este singular. Ca și el, Zoltan Teszari (compania RCS&RDS înființată în 1994), Cristina Bâtlan (Musette, 1992) sau Gabriel Cârlig (Jolidon, 1993) au reușit să identifice ceea ce îi lipsea pieței la acel moment și cu resurse minimale au pus bazele unor firme de export.
Și revenind mai aproape de zilele noastre, cu o experiență de 20 de ani de capitalism, anul trecut, trei afaceri din România au fost selectate de publicația britanică „The Telegraph“ în topul 100 Start‑up: Brainient (servicii de publicitate video interactivă), UberVu (prin intermediul acestui serviciu companiile văd cât de urmărite sunt pe rețelele de socilaizare) și eRepublik (un joc de strategie). Ce‑ți trebuie să reușești?

 Incubatorul de idei. Un proiect cate te ajută să îți dai seama dacă ai gena antreprenoriatului este Start Up Your Idea, pus în practică de organizația GRASP. Cei 120 de membri activi ai acestei rețele globale sunt tineri profesioniști și studenți români, care indiferent de poziția geografică (60% locuiesc în străinătate) încearcă să pună umărul la „dezvoltarea și modernizarea României și conectarea ei la mediul internațional prin proiecte care oferă soluții concrete unor provocări specifice“, explică Ioana Traistă, manager de comunicare GRASP (Global Romanian Society of Young Professionals). Proiectul Start Up Your Idea, care în luna martie va fi ajuns la a doua ediție, încearcă să dezvolte abilitățile antreprenoriale a 30 de participanți selectați în funcție de ideile lor de afaceri și să îi motiveze să le pună în practică. Este, cum spune Ioana Traistă, „un incubator de idei“. Traininguri și workshopuri anuale, întâlniri periodice cu participanții de la edițiile precedente și un sistem de mentoring dedicat susținerii antreprenorilor pe parcursul implementării ideei prezentate în cadrul programului sunt cele trei componente ale programului, cea din urmă aflându‑se acum în stadiu incipient.
Ce aduce nou față de proiectele similare? „Ne‑am dorit să creăm un program pe termen lung, o rețea de tineri antreprenori care din participanți să devină mentori și vorbitori în cadrul edițiilor viitoare. Am construit programul pe trei piloni tocmai pentru a facilita transferul de know‑how de la antreprenori de succes către participanți, dar și între participanți.“ 
Din cele 100 de idei de start‑up primite la ediția de anul trecut, au fost selectați 15 participanți în proiect, cu vârste între 20 și 30 de ani, dintre care jumătate aveau un job stabil. Aspirațiile lor mergeau înspre businessuri în coaching, librării online până la cofetării și deschiderea unui learning center pentru adulți în zona Arad. În prezent, doi par­ticipanți au deja un venit din afacerea propusă și alți patru lucrează la planul de lansare.

Declicul. Alina Buzatu este unul dintre cei doi antreprenori. Absolventă de cibernetică, ea este acum professional coach full time, direcție pe care a ales‑o instantaneu la sfârșitul lui 2009 în urma unei ședințe de consiliere de carieră, pe când avea deja patru ani de consultanță în IT. „Țin minte și acum cum, după prima ședință de consiliere, tot drumul de întoarcere acasă am trăit sentimentul pregnant că asta este ceea ce căutam“. Chiar și așa, până să înceapă cursurile pentru a deveni coach a mai trecut un an, în care însă a experimentat coordonarea unui grup de suport pentru persoane aflate în căutarea jobului dorit, a citit foarte multă literatură de profil și a testat coachingul în calitate de client.
Formarea profesională a început‑o în octombrie 2010 când s‑a înscris la școala de coaching din cadrul Noble Manhattan. Tot de atunci a început să susțină ședințe de coaching în paralel cu jobul de consultant la Konica Minolta, iar primul client plătitor a venit la scurt timp, în decembrie 2010. Timp de nouă luni le‑a făcut pe ambele în paralel. Pe de‑o parte, se gândea să fie coach full time și numai pentru faptul că își încuraja clienții să își urmeze pasiunile, iar pe de alta, era teama de a face din pasiunea ei un business. „Au fost multe zile până la demisie în care m‑am trezit dimineața întrebându‑mă dacă merg pe drumul cel bun“, își amintește acum.
Antreprenoriatul era un domeniu nou, așa că a început să participe la seminarii și să încerce să se pună în pielea unui potențial antreprenor. Așa a intrat în contact cu GRASP, prin proiectul „Start up week‑end“, care, alături de alte câteva programe, a ajutat‑o să își lărgească perspectivele, să înțeleagă mai bine ce implică un business pe cont propriu și cum să se pregătească pentru a face din asta un succes. Astfel, de cinci luni, Alina Buzatu este coach full time și a reușit să genereze deja „venituri satisfăcătoare“ dintr‑un domeniu care, spune ea, este văzut încă „doar un alt domeniu la modă“.

O piață educată. Anul trecut, în România au fost înființate peste 130.000 de firme noi, în creștere cu 9% față de 2010, potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele mai multe (peste 36.000) au avut ca obiect de activitate comerțul și asigurarea de service moto și auto, dar cea mai mare creștere față de anul precedent s‑a înregistrat în domeniul de intermedieri financiare și asigurări, unde au fost deschise cu 72% mai multe firme, de la 1.433 la 2.465. În Capitală, unde au fost înregistrate cele mai multe firme noi (peste 19.000), numărul acestora a crescut cu aproape 1.600, următoarele clasate fiind județele Cluj (5.965) și Iași (5.044).
Despre start‑up‑uri ca și cel al Alinei Buzatu, Bogdan Pițigoi, un antreprenor de succes din Iași care anul trecut a inaugurat centrul de afaceri Ideo, spune că sunt seva economiei. Tocmai de aceea, omul de afaceri cu experiență în auto și imobiliare, două dintre domeniile cele mai afectate de criză, a ales să investească într‑un proiect office care nu îi va aduce mari satisfacții financiare în scurt timp. Tinerii antreprenori locali, inclusiv start‑up‑uri, pot închiria aici exact cât spațiu au nevoie. Sistemul se numește office‑sharing (împarți un birou cu alte persoane cu afaceri diferite) și este slab reprezentat în România. „Scopul principal al investiției este dinamizarea mediului de afaceri“, explică el și subliniază că un mediu de afaceri educat și diversificat este esențial pentru ca și afacerile marilor antreprenori, așa cum este și el, să funcționeze la turație maximă.

 

[facebook]

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Contact

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you.

Sending
© 2017, All Rights Reserved. Global Romanian Society of Young Professionals (GRASP). All ideas, service marks, trademarks and registered items are the sole and exclusive property of GRASP unless otherwise noted. All rights are reserved.

Log in with your credentials

Forgot your details?