Creative Citizenship

“Debordăm de energie şi găsim soluţii creative în tot ceea ce facem”

de Sofia Frunza, 15 septembrie 2011

Fiecare individ are o contribuţie majoră asupa schimbărilor care au loc la nivel societal. Dezvoltarea şi modernizarea societăţii în care trăim depinde de capacitatea şi disponibilitatea fiecăruia, de implicarea şi responsabilatea individuală, cât şi  responsabilitatea comunitară ce-i revine. Cum şi-a propus Societatea Globală a Tinerilor Profesionişti Români să contribuie la schimbara statului român ne va spune Ioana Traistă, Coordonator Comunicare al Societăţii.

CSRevolution: Care este rolul implicării civice în societatea contemporană şi ce contribuţie are asupra procesului de democratizare a statului român?

Ioana Traistă, Coordonator Comunicare: Procesul de schimbare, de modernizare a societăţii nu depinde numai de activităţile organizate de diferitele instituţii publice sau companii private. Implicarea civică şi responsabilitatea pentru generaţiile viitoare trebuie să aparţină fiecăruia dintre noi. Suntem responsabili atât ca indivizi să contribuim la schimbările de mâine, cât şi ca parti ale unei societăţi care nu poate funcţiona fără interacţiunea şi colaborarea tuturor segmentelor implicate.

CSRevolution: Cum poate fi realizată modernizarea şi dezvoltarea României şi care este contribuţia GRASP în vederea atingerii acestui obiectiv?

Ioana Traistă, Coordonator Comunicare: GRASP (Societatea Globală a Tinerilor Profesionişti Români) este o reţea deschisă formată din tineri profesionişti, studenţi şi organizaţii partenere care ne împărtăşesc misiunea de a contribui activ la schimbarea României prin implicare civică, îmbunătăţirea politicilor publice, transfer de cunoştinţe şi know-how, încurajarea dialogului şi dezbaterilor publice şi susţinerea antreprenoriatului. Proiectele pe care le desfăşurăm sub umbrela GRASP doresc să ofere soluţii punctuale unor provocări specifice în domeniile menţionate mai sus.

CSRevolution: GRASP îşi propune să devină un jucător activ şi responsabil care aduce o valoare adăugată pe plan international. Cum poate fi realizat acest lucru şi ce demersuri aţi realizat până în prezent?

Ioana Traistă, Coordonator Comunicare: La nivel micro, prin membrii noştri care locuiesc peste hotare contribuim la a face România cunoscută pe plan internaţional. Membrii GRASP sunt tineri profesionişti, absolvenţi ai unor universităţi de prestigiu (Harvard, Yale, Columbia, Universitatea din Boston, Oxford, Cambridge, ASE Bucureşti, Universitatea Central Europeană, Universitatea din Amsterdam, etc.), care prin proiectele în care se implică oferă modele de urmat pentru generaţiile viitoare. La nivel macro, dorim mereu să contribuim la modernizarea societăţii româneşti prin proiectele pe care le desfăşurăm. În 2010 am organizat conferinţa anuală “Proiect România 2020: De ce educaţia contează?” cu scopul de a găsi modele de succes şi exemple de urmat pentru a creşte competitivitatea absolvenţilor români din mediul universitar la nivelul pieţelor de muncă europeană şi internaţională. Un alt proiect important este campania “Diaspora Voteaza” care în 2010 a inclus 17 dezbateri în 11 ţări, un studiu comparativ asupra mecanismelor alternative de vot, un policy paper lansat în cadrul dezbaterii “Diaspora Voteaza”având recomandarea de a introduce votul electronic pentru românii din diaspora.

CSRevolution: Care sunt cele mai importante proiecte iniţiate şi dezvoltate de GRASP până în acest moment?

Ioana Traistă, Coordonator Comunicare: Pe lângă cele două proiecte menţionate mai sus, în acest moment derulăm 10 proiecte pe cele trei obiective strategice GRASP: implicare civică, transfer de cunoştinţe şi îmbunătăţirea politicilor publice.

În ceea ce priveste educaţia antreprenorială, am lansat în iulie 2011 prima ediţie “Start-Up Your Idea” prin care am facilitat transferul de expertiză dintre antreprenori cu experienţă şi 12 tineri cu o idee de start-up. Pe viitor programul doreşte să dezvolte abilităţile antreprenoriale a 50 de participanţi şi să îi motiveze să se implice în dezvoltarea de proiecte antreprenoriale, programul funcţionând ca un incubator de idei.

Un proiect de suflet este “Dear Romania, Write Our Future”, o poveste în imagini despre proiecţiile şi percepţiile noastre despre România. Printr-o serie de şedinţe foto vom da o voce tuturor celor care cred că România merită ceva mai bun şi că fiecare dintre noi avem un rol activ în crearea unei Românii oneste.

Toamna se anunţă plină de evenimente pentru noi. Între 18 – 20 noiembrie, la Amsterdam, va avea loc cea de-a patra conferinţă anuală GRASP cu tema “Pentru ca ne pasă. Rolul implicării civice în dezvoltarea României”iar în decembrie vom organiza trei conferinţe YoungDiplo (în Bucureşti, Berlin şi Londra) cu scopul de a deschide un dialog despre aşteptările şi direcţiile politicii externe româneşti prin includerea tuturor părţilor interesate (diplomaţi, experţi şi studenţi). Prin această conferinţă dorim să strângem conţinut valoros care să fie util pentru etapa a doua: organizarea unei şcoli de vară pentru tinerii interesaţi de relaţiile internaţionale.

CSRevolution: Care este aportul proiectelor iniţiate de GRASP pentru societatea românească?

Ioana Traistă, Coordonator Comunicare: Ştim că schimbarea are nevoie de timp şi răbdare. Suntem conştienţi că nu numai GRASP va produce această schimbare, dar suntem convinşi că putem răspândi microbul lucrurilor făcute din pasiune şi cu mult profesionalism. În cadrul proiectului “Mentorship for Success”, am recrutat 20 de tineri mentoraţi care vor beneficia de sprijinul, sfaturile şi îndrumarea a 20 de mentori realizaţi profesional. “Start-Up Your Idea” a pus faţă în faţă 8 antreprenori cu experienţă şi 12 tineri care au făcut un prim pas în a-şi implementa ideea de proiect. “Access2Education” va oferi tinerilor care doresc să studieze în străinătate o sursă de informaţii utilă – interviuri cu studenţi care au trecut deja prin această experienţă. Nu în ultimul rând, prin “Voci pentru România” aflăm poveşti de succes ale românilor obişnuiţi, realizaţi profesional şi modele demne de urmat.

CSRevolution: Una dintre valorile de bază ale GRASP este inovaţia. Cum încecaţi să promovaţi această valoare în rândul persoanelor care se implică în proiectele voastre?

Ioana Traistă, Coordonator Comunicare: Lucrăm mult cu voluntari, prin urmare nu contează numai ce facem şi cât de interesante sunt proiectele noastre, ci şi modul în care le comunicăm intern. Încercăm să fim inovatori atât prin temele de proiecte pe care le avem, cât şi prin modul în care le punem în practică. Nu ne plac lucrurile comune, banale şi prin urmare încercăm să debordăm de energie şi să găsim soluţii creative în tot ceea ce facem. Ţinând cont că suntem o organizaţie globală, cu membri în locaţii diverse, este mereu o provocare atunci când lucrăm în cadrul proiectelor – şedinţele noastre sunt pe Skype, echipele de lucru sunt online – dar asta ne împinge şi mai mult spre a gândi deschis.

CSRevolution: Majoritatea membrilor GRASP sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 18 – 35 de ani, care lucrează/studiază în diferite ţări ale lumii. Proiectele iniţiate de voi se axează în special pe această categorie de varstă sau au în vedere şi alte categorii?

Ioana Traistă, Coordonator Comunicare: Membrii GRASP sunt în general tineri profesionişti cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani. Proiectele pe care le desfăşurăm au ca public ţintă categorii diverse de vârstă: de la liceeni la tineri antreprenori, de la studenţi la profesionişti cu ani de experienţă în spate. Credem că numai ieşind din cercul nostru de confort putem aduce o schimbare în bine. Numai interacţionând cu grupuri diverse putem facilita transferul de cunoştinţe.

CSRevolution: Adresaţi-le tinerilor un îndemn în ceea ce priveşte capacitatea de a se implica activ în proiectele GRASP şi ce beneficii ar avea în urma participării în cadrul acestora.

Ioana Traistă, Coordonator Comunicare: Schimbarea începe cu fiecare dintre noi. Poate să însemne a zâmbi către un necunoscut sau a astepta să iasă cei din metrou înainte să ne îmbulzim peste ei. Poate să însemne ani de implicare în ONG-uri sau pur şi simplu a fi profesionist pe segmentul tău. Schimbarea începe prin a face ceva.

Prin proiectele sale, GRASP încearcă să ofere numeroase soluţii pentru problemele şi provocările care ţin de îmbunătăţirea politicilor publice, transferul de cunoştinţe şi know-how, încurajarea dialogului social şi a dezbaterilor publice. GRASP îşi propune să contribuie activ la schimbarea României, însă făcând acest lucru cu dedicare şi profesionalism, cu pasiune şi entuziasm.

Versiunea online a interviului poate fi citita aici

 

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Contact

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you.

Sending
© 2017, All Rights Reserved. Global Romanian Society of Young Professionals (GRASP). All ideas, service marks, trademarks and registered items are the sole and exclusive property of GRASP unless otherwise noted. All rights are reserved.

Log in with your credentials

Forgot your details?